image01

Ruoto Havulampi SM-karsinta 5.10.2013

 

Ruoto Havulampi syyskarsinta kilpailtiin kauniissa syyskelissä lauantaina 5.10.2013. Kilpailu oli todella runsaskalainen, sillä kisassa mitattiin peräti 439 kirjolohta. Kilpailu olikin kalastusaikaan ja osallistujamäärään suhteutettuna selkeästi kalaisin Suomessa järjestetty SM-karsinta ikinä. Havulammella järjestettyjen syyskarsintojen vuosittaiset kalamäärät ovat nyt seuraavanlaisia:

2010: 219 kalaa
2011: 189 kalaa
2012: 113 kalaa
2013: 439 kalaa

Kilpailussa jokainen kalastaja onki kaikki lammen yhdeksän poolia, kolme puolen tunnin poolia kullakin jaksolla. Kärkipäähän mieliäkseen kaloja piti todellakin saada paljon, eli tuurilla ei tässä kisassa pärjätty. Alla kilpailun lopullinen tuloslista ja kuva kärkikolmikosta:


Kilpailun jakso- ja poolikohtaiset tilastot


Kuten yläpuolisesta taulukosta näkee, niin yksi pooli oli kilpailussa selvästi muita parempi. Pooli 1 antoi kilpailun loppuun asti todella hyvin kalaa ja näyttikin siltä, ettei kyseisen poolin kalantulo meinaa hiljentyä millään. Pooli sijaitsi lammen perimmäisessä pohjukassa jonne tuuli kilpailun aikana navakasti. Tämä selittänee suurilta osin kyseisen poolin ylivoimaisuuden. Ykköspooli on kyllä aiemminkin kuulunut kilpailun parhaisiin pooleihin, muttei ole ikinä aiemmin ollut näin selkeästi muista erottuva.

Ykköspoolin jälkeen pooleista tuli kalaa melko tasaisesti lukuunottamatta pooleja 7-9. Poolit 8 ja 9 (parkkipaikka ja kahluupooli) ovat aiemminkin olleet suhteellisen vaikeita. Nämä poolit eivät kuitenkaan osu kellekään kilpailijalle samalle jaksolle, joten yksittäinen jakso ei jää niistä kiinni. Sen sijaan poolin 7 pieni kalamäärä oli yllätys, sillä kyseinen pooli on ollut monesti aiemmin kilpailun parhaimpien poolien joukossa. Jaksokohtainen poolikierto tietysti vaikuttaa aina hieman kilpailijan mahdollisuuksiin. Kuitenkin kaikki kilpailijat kalastavat kisan jokaisen poolin, joten lähtökohdat ovat yleisesti ottaen melko tasaiset. Poolinvaihdon yhteydessä kilpailijat hyppäsivät aina yhden poolin yli siirtyessään kalastamaan seuraavaa poolia.

A- ja B-ryhmät saivat kilpailussa aikalailla saman verran kalaa. A-ryhmän ensimmäisen jakson aloitusta tasoittaa se, että B-ryhmä aloittaa kaksi jälkimmäistä jaksoa. Vaikka kalamäärät olivat varsinkin ensimmäisellä jaksolla hurjia, niin kalantulo jatkui hyvänä aina kilpailun viimeisille jaksoille asti.

Kiitokset Ruodolle kilpailun palkinnoista ja näillä näkymin ensi syksynä kilpaillaan taas Havulammella. Kilpailun kuvagalleriasta löytyy iso kasa kisakuvia.