image01

Ruoto Muuramenjoki SM-karsinta 27.6.2015

 


Tulostaulukko


 

Poolikohtainen data jaksoittain ja ryhmittäin

.


Harri Hytösen ottamia kisakuvia

http://hytonen.kuvat.fi/kuvat/perhokalastus/Muuramenjoen+karsinta+2015/


Analyysia kilpailuista ja järjestelyjen onnistumisesta

Muuramenjoen SM-karsinta järjestettiin menneenä viikonloppuna kolmannen kerran nykyisen kaltaisilla 16 kilpailijan järjestelyillä. Kilpailun pääasialliset saaliskalat olivat jälleen särkikalat, taimen ja kirjolohi. Olosuhteet olivat vesitilanteen ja veden lämpötilan puolesta hyvät.

Edellisvuoden kilpailu epäonnistui poolituksen osalta ja poolisarja 2,4,6 ja 8 oli selvästi parempi kuin poolisarja 1,3,5 ja 7. Siksi tämän vuoden kilpailuun tehtiin poolituksen osalta seuraavat muutokset:

- Edellisvuonna vaikeahkon poolin 1 alarajaa siirrettiin hieman alemmas ja pooli piteni aavistuksen.
- Poolit 2,3,4 ja 5 pysyivät ennallaan.
- Pooli 7 oli ollut kahtena edellisvuonna kilpailun huonoin, joten se yhdistettiin nyt poolin 6 kanssa, eli nykyinen pooli 6 koostui aiemman vuoden pooleista 6 ja 7. Tosin edellisvuosien seiskapoolin alaosa jätettiin alapuoliseen palokunnan suvannon pooliin.
- Palokunnan suvanto oli ollut aiempina vuosina kisan alin pooli (numero 8), mutta nyt se oli pooli numero 7. Palokunnan suvantoon jätettiin nyt myös hieman yläpuolista koskipätkää ja alarajaa siirrettiin alemmas.
- Pooli 8 siirrettiin kokonaan uuteen paikkaan padon alle, täällä ei ole Muuramenjoella kisattu ikinä aiemmin.
- Perinteisesti alussa paljon kalaa antavia mutta kisan loppua kohti hiljeneviä taimenpitoisia koskipooleja ei enää ongittu peräkkäin, vaan vuorotellen hitaamman virran poolien kanssa.

Uskoimme saavamme poolimuutoksilla poolisarjoja tasaisemmiksi, mutta toisin kävi. Poolisarja 1,3,5 ja 7 oli vielä hieman edellisvuotta selkeämmin huonompi kuin toisten kilpailijoiden onkima poolisarja 2,4,6 ja 8. Keskimääräinen kisassa ongittu jaksosijoitus poolisarjasta 1,3,5 ja 7 oli 5,4 ja toisesta poolisarjasta puolestaan 4,1. Edellisvuonna vastaavat luvut olivat 4,9 ja 3,9.

Poolituksen voi todeta epäonnistuneen ja arvonnalla oli liian suuri merkitys. Ensi vuoden kisaa ajatellen poolitusta ja poolisarjoja täytyy pohtia kunnolla uudelleen.

Erityisen heikkoja pooleja olivat 1 ja 7, jotka olivat molemmat samassa lapussa. Ykköspooliin jää normaalisti hyvin kirjolohta, mutta nyt niitäkin tuli vain yksi. Myös mitallista särkeä ja ahventa oli nyt poolissa huonosti, vaikka välillä sitä on paljon. Pooli 7 eli palokunnan suvanto oli puolestaan yllättävän heikko. Kisaa edeltävällä viikolla poolissa oli vielä runsaasti mittasärkeä, jotka lienevät siirtyneet kisan aikan isolta osin muualle.

Muista pooleista poolit 2-4 olivat kaikki tasaisen hyviä. Pooli 4 antoi läpi kisan tasaisesti kalaa, eikä siitä tullut yhtään blänkkia. Vitospooli oli tällä kertaa selvästi huonoin kovan kosken pooleista, kun se on normaalisti ollut samaa tasoa poolien 2-4 kanssa ja oli viime vuonna koko kisan paras pooli. Harmillisesti tämäkin pooli oli samassa kortissa kuin heikot poolit 1 ja 7.

Puusillan ympäristössä oleva pooli 6 ei odotetusti ollut enää kisan heikoin pooli, kun sitä pidennettiin reilusti. Padon alle tehty uusi pooli 8 toimi kohtuullisesti. Varsinkin viimeisellä jaksolla poolin onkineet Ville Ristolainen ja Anssi Hakola onnistuivat hienosti ja mittauttivat molemmat 4 mittasärkeä poolista.