image01

SM-Finaali 2014

Aika: 30.-31.8.2014
Paikka: Konneveden kosket (Siikakoski, Kellankoski, Karinkoski, Taikinainen http://www.konnevedenkosket.fi) ja Keuruun Valkeisjärvi
Järjestäjä: Fly Fishing Club Jyväskylä ry yhteistyössä Haapamäen Kalatirrien kanssaFly Fishing Club Jyväskylä ry järjesti perhokalastuksen SM-finaalin Konneveden koskilla ja Keuruun Valkeisjärvellä 30.-31.8.2014. Kilpailu käytiin läpi pääosin poutaisessa mutta viileähkössä kelissä. Muutama viikko ennen finaaleja huolestuttavan lämpimänä käynyt vesi viileni kisan ajaksi 15-16 asteen väliin, mikä mahdollisti kalaisat jokijaksot sekä kilpailussa toteutetun taimenen merkintäpyynnin onnistumisen.

Viikonlopun aikana 40 kuluvan vuoden karsinnoissa parhaiten pärjännyttä kilpailijaa mittelivät taitojaan Konneveden koskilla sekä Keuruun Valkeisjärvellä. Kilpailijat jaettiin kahteen 20 hengen ryhmään, joista A-ryhmä kalasti lauantain joella sekä sunnuntain järvellä ja B-ryhmä lauantain järvellä sekä sunnuntain joella. Järvellä kilpailtiin kaksi kolmen tunnin jaksoa ja joella neljä 1,5h jaksoa. Jokipäivä oli siis tulosten kannalta merkityksellisempi, mutta mikäli aikoi pärjätä niin järvelläkin piti onnistua. Kahden tiukan ja raskaan kisapäivän jälkeen vuoden 2014 Suomen mestariksi kruunattiin Jarkko Suominen, Jarkosta tuli samalla maan ainoa kolmikertainen Suomen mestari. Hopealle kalasti Jari Heikkinen ja pronssille Jyrki Hiltunen. Kaikki kärkiviisikkoon sijoittuneet kalastajat onnistuivat hienosti sekä järvellä että joella. Täydellinen tuloslista on nähtävillä alapuolella.


Poolidata

Jokiosuuden poolitusta pähkäiltiin pitkään ja hartaasti. Jokainen kilpailija kalasti yhden jakson Siikakoskella, yhden Karinkoskella tai Taikinaisella, yhden Kellankosken voimalaitoksen puolella ja yhden Kellankosken vastarannalla. Poolitus pyrittiin tekemään niin, että jokaisessa kortissa olisi mahdollisimman tasaisesti sekä hyviä että vaikeampia pooleja eri koskilta. Toki on vaikeaa tehdä 20 erilaista tasaista poolilappua, varsinkaan kun Konneveden koskilta ei kellään ole pitkää kalastushistoriaa, kosket aukesivat yleiseen kalastukseen vasta toissa vuonna. Lisäksi muuttuvat olosuhteet saattavat vaikuttaa nopeastikin poolien tasaisuuteen.

Lopputulemana voisi sanoa poolituksen onnistuneen kohtuullisesti, tosin joukossa oli muutama harmittavan huono pooli. Pääosin nämä poolit olivat niitä, jotka myös arveltiin etukäteen huonommiksi pooleiksi.

Siikakoski

Siikakoskella muista pooleista tuli hyvin kalaa, mutta pooli 3 (vastarannan niska) oli harmillisen heikko verrrattuna muihin kosken pooleihin. Kyseinen pooli oli myös arvotettu poolilappuja tehtäessä Siikakosken heikoimmaksi pooliksi, mutta kalantulon nihkeys oli silti yllätys. Kyseinen pooli on ilmeisesti välillä todella hyvä, kun kala aktivoituu. Nyt ne eivät kunnolla aktivoituneet koko kisan aikana. Pooli 5 (vastarannan alaosa) oli ensimmäisenä päivänä ylivoimaisesti koko kisan paras pooli, josta voitettiin kolme neljästä ekan päivän jaksosta. Kyseisestä poolista saatiin myös kisan suurin yksittäinen jaksosaalis, Mikko Räsäsen avausjakson 24 taimenta. Pooli 4 oli ensimmäisenä päivänä hieman nihkeä, mutta toisena päivänä kalaa nousi paremmin. Ykkööspooli oli puolestaan tasaisen hyvä läpi kisan. Siikakoski oli kisan koskista selkeästi kalaisin.

Karinkoski ja Taikinainen

Karinkoskella ja Taikinaisella pooli 10 oli heikoin, mikä oli myös etukäteen odotettavissa. Kyseinen pooli antoi kahdelle ensimmäiselle kalastajalle hyvin kalaa, jonka jälkeen siitä saatiin seuraavilla jaksoilla enää 0-2 kalaa per kalastaja. Muut Karinkosken poolit (7-9) olivat melko tasaisia. Karinkosken molempien puolien niskapooleilla (poolit 7 ja 9) korostui kalojen löytäminen isolta alueelta. Molemmista pooleista tuli läpi kisan sekä hyviä että heikompia kalamääriä. Poolilla 6 (Taikinainen) korostui selkeästi aktiivisten kalojen löytäminen. Poolista tuli muuten pääosin melko heikkoja jaksosijoituksia, mutta toisena päivänä Esa Pölkki ja Heikki Kurtti löysivät poolista aktiiviset kalat ja onkivat molemmat jakson kakkostilan Taikinaiselta.

Kellankoski

Kellankosken voimalaitoksen puolen poolitus onnistui kohtuullisen hyvin. Pooli 12 (ensimmäiseltä heittolaiturilta alavirtaan) oli alueen paras. Myös pooli 15 (voimalaitoksen puolen alin pooli) oli hyvä. Pooli 13 oli voimalaitoksen puolen heikoin. Kyseinen pooli oli ensimmäisenä päivänä hyvä, mutta kalamäärät tippuivat toisena kisapäivänä todella rajusti. Tämä saattaa johtua siitä, että kyseisellä poolilla on vaikeampi päästä kahlaamalla keskivirran lähelle, jonne Kellankosken alemman osan kalat olivat toisena päivänä isolta osin siirtyneet.

Kellankosken vastarannan puolen ylin pooli 16 oli selkeästi paras ja antoi myös tasaisesti kalaa läpi kisan. Tämä oli myös lappuja tehdessä arvotettu vastarannan parhaaksi pooliksi. Pooli 17 oli taasen selvästi koko kisan heikoin pooli. Tämä oli osaltaan myös tiedossa, mutta poolin kalantulo oli silti yllättävän huonoa. Mikko Räsäsen neljä kalaa kyseisestä poolista oli kova suoritus, sillä se oli puolet koko poolin kalamäärästä. Tässä kohtaa voi todeta jälkiviisaasti kyseisen poolin osalta, että alarajaa olisi pitänyt siirtää muutamalla kymmenellä metrillä alaspäin. Poolit 18 ja 19 olivat melko tasaisia, mutta loppuliu'un pooli 20 oli puolestaan kohtuullisen heikko. Joni Haapasen 5 kalaa kyseisestä poolista oli hyvä suoritus toiseksi viimeisellä kisajaksolla, sillä tämän lisäksi poolista tuli toisenä päivänä yhteensä vain kaksi kalaa.

Poolien suurimmat kalamäärät sekä ne onkineet kalastajat:

Pooli 1 (Siikakosken kalanviljelylaitoksen puolen yläosa): 13 kalaa (Jani Huhtaniska, 2. päivän 1. jakso)
Pooli 2 (Siikakosken kalanviljelylaitoksen puolen alaosa): 12 kalaa (Olli Eriksson, 1. päivän 1. jakso)
Pooli 3 (Siikakosken vastarannan yläosa): 3 kalaa (Joonas Pirhonen, 1. päivän 3. jakso ja Ville Vainio, 1. päivän 4. jakso)
Pooli 4 (Siikakosken vastarannan keskiosa): 10 kalaa (Eetu Hyväri, 1. päivän 1. jakso ja Pietari Sipponen, 2. päivän 1. jakso)
Pooli 5 (Siikakosken vastarannan alaosa): 24 kalaa (Mikko Räsänen, 1. päivän 1. jakso)
Pooli 6 (Taikinainen): 8 kalaa (Esa Pölkki, 2. päivän 2. jakso)
Pooli 7 (Karinkosken oman rannan niska): 7 kalaa (Jyrki Hiltunen, 2. päivän 4. jakso)
Pooli 8 (Karinkosken oman rannan alaosa): 10 kalaa (Jarkko Suominen, 1. päivän 1. jakso)
Pooli 9 (Karinkosken vastarannan niska): 9 kalaa (Petri Virolainen, 1. päivän 3. jakso)
Pooli 10 (Karinkosken vastarannan alaosa): 8 kalaa (Ville Ristolainen, 1. päivän 1. jakso)
Pooli 11 (Kellankosken voimalaitoksen puolen niskalta alaospäin): 13 kalaa (Jyrki Hiltunen, 2. päivän 1. jakso)
Pooli 12 (Kellankosken voimalaitoksen puoli): 12 kalaa (Juho Kuoppala, 1. päivän 1. jakso)
Pooli 13 (Kellankosken voimalaitoksen puoli): 7 kalaa (Eetu Hyväri, 1. päivän 3. jakso)
Pooli 14 (Kellankosken voimalaitoksen puoli): 8 kalaa (Tapio Penttilä, 1. päivän 2. jakso)
Pooli 15 (Kellankosken voimalaitoksen puolen alaosa): 10 kalaa (Mikko Räsänen, 1. päivän 3. jakso)
Pooli 16 (Kellankosken vastarannan yläosa): 10 kalaa (Juho Strandman, 1. päivän 3. jakso)
Pooli 17 (Kellankosken vastaranta): 4 kalaa (Mikko Räsänen, 1. päivän 4. jakso)
Pooli 18 (Kellankosken vastaranta): 8 kalaa (Tapio Penttilä, 1. päivän 1. jakso)
Pooli 19 (Kellankosken vastaranta): 7 kalaa (Jari Heikkinen, 1. päivän 3. jakso)
Pooli 20 (Kellankosken vastarannan alaosa): 5 kalaa (Joni Haapanen, 2. päivän 3. jakso)

Jaksovoitot menivät seuraavasti:

1. päivä 1. jakso: Pooli 5 (Mikko Räsänen, 24 kalaa)
1. päivä 2. jakso: Pooli 5 (Jarkko Suominen, 17 kalaa)
1. päivä 3. jakso: Pooli 5 (Markus Koskinen, 13 kalaa)
1. päivä 4. jakso: Pooli 2 (Kai Kallio, 7 kalaa)
2. päivä 1. jakso: Pooli 1 (Jani Huhtaniska, 13 kalaa)
2. päivä 2. jakso: Pooli 9 (Olli Toivonen, 6 kalaa)
2. päivä 3. jakso: Pooli 1 (Santeri Kinnunen, 9 kalaa)
2. päivä 4. jakso: Pooli 16 (Pietari Sipponen, 7 kalaa)

Siikakoskelta voitettiin kuusi jaksoa, Karinkoskelta yksi ja Kellankoskelta yksi.

Alla täydelliset poolitilastot, jossa ylimpänä poolien kalamäärät jaksoittain, päivittäin ja koko kisan aikana sekä poolien kalalajijakauma. Toisessa listassa puolestaan pooleista ongitut jaksosijoitukset ja niiden keskiarvo kumpanakin päivänä sekä koko kisan aikana. Tilastoja tulkitessa kannattaa muistaa, että myös kalastaja vaikuttaa omalta osaltaan paikoin suurestikin kyseisen poolin kalamäärään ja jaksosijoituksiin.
 Tämä poolidata antaisi hyvän pohjan uusien kisojen poolituksen suunnittelulle ja parantamiselle. Katsotaan, että onko sille vielä käyttöä..

Järviosuuden tuloskortteja ei ole meillä saatavilla, mutta ensimmäisenä päivänä järveltä nousi 90 kalaa ja toisena päivänä 45 kalaa. Ensimmäisenä päivänä kirjolohien joukossa oli muutama siika, toisena päivänä kirjolohien syönnin heikentyessä siikoja tuli enemmän, kun kalastajat keskittyivät niiden onkimiseen. Kirjolohet olivat järvellä istutusmäärään nähden hieman nihkeällä otilla, kuten usein loppukesän kisoissa. Ensimmäisenä päivänä järven jaksovoittoihin vaadittiin kuitenkin 7 kalaa ja toisenakin päivänä vielä kolme kalaa. Kalat eivät olleet pakkaantuneet yhteen myttyyn, vaan niitä tuli hyvinkin erilaisista paikoista tasaisesti pitkin järveä.

Kisassa nousi yhteensä 851 kalaa, joista 716 joelta ja 135 järveltä. Isoimmat taimenet olivat joella 56cm mittaisia, harjukset 51cm ja suurin kirjolohi 39cm. Järvellä suurin kirjolohi oli 56cm ja siika 54cm. Kisailijoilla oli myös useampia +60cm taimenia kiinni ainakin Siikakosken poolissa 2 sekä Kellankosken pooleissa 12 ja 13. Nämä kalat jatkoivat kuitenkin matkaansa, yleensä joko katkottuaan siimat tai suoristettuaan koukun.

Kiitokset mukana olleille

Järjestäneen seuran puolesta haluamme kiittää kaikkia kilpailijoita rehdistä kisasta. Erityiskiitoksen ansaitsee jokainen vapaaehtoinen valvoja ja muissa tehtävissä ollut toimitsija, jotka tekivät viikonlopun aikana uskomattoman tärkeää työtä. Kisat vedettiin läpi melkolailla minimi toimitsijamäärillä, kaikki hoitivat hommansa erinomaisesti, mikä mahdollisti järjestelyjen sujumisen. Suuret kiitokset! Haluamme kiittää myös kilpailun tukijoita ja yhteistyökumppaneita: Kellankosken Voima, Ruoto Oy, Haglöfs, Ukon-Ilma Oy, Jyväskylän Autopuhdistus Oy, Tikkakosken Konepaja, Tilausliikenne Jari Jokinen, Mainosasennus sekä Ravintola Sohwi. 

Linkkejä

Kuvagalleria FFC JKL:n sivuilla
Harri Hytösen ensimmäisenä päivänä joella ottamia kisakuvia
Keskustelua aiheesta Perhokalastajat.netissä

Maajoukkue 2015

Kilpailun jälkeisen kumulatiivisen ranking-taulukon myötä jaettiin myös ensi vuoden maajoukkuepaikat. Vuoden 2015 maajoukkueeseen kuuluvat seuraavat kilpailijat:

MM-joukkue (Bosnia-Hertzegovina 2015):

Jarkko Suominen
Saku Nieminen
Jyrki Hiltunen
Jani Huhtaniska
Tapio Penttilä
Kai Kallio

EM-joukkue (Italia 2015)

Heikki Kurtti
Eetu Hyväri
Esa Pölkki
Santeri Kinnunen
Pietari Sipponen